Ons verhaal
De gehele keten in eigen hand.

Om een perfect stukje rundvlees af te leveren met de hoogst mogelijke standaard in dierenwelzijn moeten alle neuzen dezelfde kant op staan. Alle schakels in de keten zijn belangrijk. Bij de fokkers van vleesvee en bij de boerderijen waar de runderen worden gemest, draait alles om een goede verzorging. Goede voeding, rust en ruimte zorgen ervoor dat de runderen in een perfecte conditie worden afgeleverd op het slachthuis. Tijdens het transport doen we er alles aan om stress te vermijden.

Ook op het slachthuis gaan we respectvol om met de dieren. Vakmensen zorgen ervoor dat de runderen op een hygiënische wijze worden geslacht. Daarna worden de karkassen vakkundig uitgesneden tot vleesdelen zoals de ossenhaas en het ribstuk. Zes eigen Foodtrucks brengen het rundvlees vervolgens naar onze afnemers, zoals kwaliteitslagers en horeca groothandel.

Een korte keten in eigen hand, met de hoogst mogelijke zorg voor dierenwelzijn. Voor een puur stuk rundvlees.
Fokkerij
Het welzijn van de dieren voorop

Het fokken met vleesvee, ook wel zoogkoeienhouderij genoemd, is in Nederland de meest natuurlijke veehouderij. Wanneer de jonge koeien tussen twee en drie jaar oud zijn, krijgen ze hun eerste kalfje. Dit is altijd een spannend moment. De kalveren zogen vervolgens 5 tot 8 maanden bij de moeder, de zoogkoe. ’s Zomers in de wei, een prachtig plaatje.

Door de extensieve veehouderij, veelal in de natuurgebieden, zijn de zoogkoeien belangrijk voor biodiversiteit. Kalveren en koeien die niet meer nodig zijn voor de fokkerij gaan vervolgens naar gespecialiseerde mestbedrijven in Twente.

Vleesrassen zoals de Limousin, Blonde d‘Aquitaine en de Belgische Blauwe zijn uitermate geschikt voor de Nederlandse markt. Vleesvee Integratie Twente B.V. draagt de stamboeken van deze rassen daarom ook een warm hart toe.

Vleesveehouder | Vleesvee Integratie Twente VIT'S
Vleesveehouder | Vleesvee Integratie Twente VIT'S
Boerderij | Ons verhaal | Vleesvee Integratie Twente VIT'S
Ons verhaal | Boerderij | Vleesvee Integratie Twente VIT'S
Boerderij
Alles draait om verzorging

Wanneer de dieren uit de wei komen, worden ze op stal nog een aantal maanden extra verzorgd en extra goed gevoerd. Dit noemen we de mestfase. In deze periode draait alles om verzorging. De stro-stallen zijn ruim en open zodat de dieren met maximaal comfort kunnen bewegen en liggen. Het toezicht van de veehouder bepaalt of de dieren in hun diervriendelijke stallen in harmonie goed kunnen groeien.

Het voer dat de runderen krijgen bestaat uit gezonde natuurlijke ingrediënten zoals granen, hooi, mais en lijnzaad. Dit lijnzaad bevat veel Omega 3 vetten die van groot belang zijn voor de eetkwaliteit van het rundvlees. In een goed rantsoen zijn eiwitten, plantaardig vet, energie,  en de structuur van het ruwvoer in de juiste verhouding. Het vergt dus veel vakmanschap en passie om de dieren in de juiste conditie te krijgen voor de slacht.

De boerderijen in Twente waar de dieren worden gemest, hebben allemaal hun eigen specialisme. Het ene bedrijf houdt alleen jonge Blonde vaarzen, het andere alleen Limousin stieren en weer een ander bedrijf alleen maar oudere luxe koeien. Hierdoor kan voor ieder dier elke dag weer het juiste rantsoen gemaakt worden.

Slachterij
Dierenwelzjn & HYGIËNE STAAT VOOROP

In ons moderne kleinschalige slachthuis in Oldenzaal zijn twee zaken ontzettend belangrijk. Respect voor het dier dat geslacht wordt en hygiëne tijdens het slachtproces.

Dieren die geslacht worden komen bijna allemaal uit de buurt. Daardoor kunnen we de aanvoer zo plannen dat de runderen niet onnodig lang hoeven te wachten. De dieren worden met relatief kleine veewagens aangevoerd door vaste chauffeurs, die jaren ervaring hebben met de goede omgang met vleesvee. Tijdens het lossen van de runderen is er altijd een dierenarts van de NVWA aanwezig om toezicht te houden op dierenwelzijn. Tevens beschikken wij over cameratoezicht tijdens het lossen en het verdoven van de runderen. Daardoor kunnen we garanderen dat we ook op het slachthuis respectvol met de dieren omgaan.

Het is van het grootste belang dat er hygiënisch wordt gewerkt. Opleiding en vakmanschap van slachtpersoneel zijn hierbij bepalend. De messen worden voortdurend gesteriliseerd. Ons moderne slachthuis is overzichtelijk van opzet en kleinschalig. Het tempo van slachten ligt niet te hoog, waardoor we netjes en hygiënisch kunnen werken. De vakmensen die aan de slachtlijn staan zorgen ervoor dat de karkassen hygiënisch de koelcel in gaan. 

Een hoge mate van hygiëne tijdens het slachtproces zorgt ervoor dat de houdbaarheid van het rundvlees optimaal is en dat verkleuringen tot een minimum beperkt blijven. Vleesvee Integratie Twente B.V. is er dan ook trots op dat we onze runderen zelf slachten.

Koe | Ons verhaal | Vleesvee Integratie Twente VIT'S
Koe | Ons verhaal | Vleesvee Integratie Twente VIT'S
Slachterij | Ons verhaal | Vleesvee Integratie Twente VIT'S
Uitsnijderij | Ons verhaal | Vleesvee Integratie Twente VIT'S
Uitsnijderij
Ouderwets vakmanschap

Na de slacht hangen de karkassen enkele dagen in een koelcel waar ze hun eerste fase van rijping doormaken. Voor de vleeskwaliteit zijn temperatuurdaling, luchtvochtigheid en ventilatie bij dit proces van essentieel belang. Daarna gaan de voor- en achtervoeten naar de uitsnijderij.

Onze uitsnijderij bevindt zich in hetzelfde gebouw als het slachthuis. Het voordeel hiervan is dat de koelketen niet wordt onderbroken. Ook hoeven de voeten niet getransporteerd te worden van het slachthuis naar de uitsnijderij. Het rundvlees houdt zich dan ook mooier omdat het hele proces zich onder één dak plaatsvindt.

In de uitsnijderij worden allereerst de beenderen verwijderd, dit heet uitbenen. Daarna worden de verschillende spierdelen netjes gesneden, dit heet kantsnijden. Vakmensen zorgen er vervolgens voor dat de delen worden gevliesd en netjes worden verpakt en geëtiketteerd. De vleesdelen (technische delen) worden daarna opgeslagen in de koelcel. Uit dit gekoelde magazijn worden dagelijks de bestellingen bij elkaar gepakt voor de afnemers en klaargezet voor transport.

Overigens zijn wij er trots op dat we al jarenlang zijn gecertificeerd met de hoogst haalbare score volgens de BRCGS Food (versie 9). Doordat onze gehele keten is gecertificeerd garanderen wij de allerhoogste kwaliteit en hygiëne. 

Transport
HET VISITEKAARTJE

De prachtige Foodtrucks zijn het visitekaartje van VIT’s Rundvlees. Herman Rikkerink en zijn chauffeurs zorgen ervoor dat het rundvlees volgens afspraak wordt geleverd. Schone vrachtauto’s, een goede koeling en een vriendelijke chauffeur zijn onze standaard. De antracietgrijze Foodtrucks hebben een frisse moderne uitstraling wanneer ze staan te lossen bij de slagerij.

Voor vragen kunt u contact opnemen met
Herman Rikkerink (mobiel 06- 53410810)
Logistiek | Ons verhaal | Vleesvee Integratie Twente VIT'S
Ons verhaal | Vleesvee Integratie Twente VIT'S