King Ribeye

Een heerlijk gemarmerde ribeye omringt door schuitjes, perfect om te delen met familie of vrienden! Het is aan te raden een stuk ribeye te nemen van het Limousine rund. Door een mooie vet marmering is het vlees stevig en compact en niet te zwaar van gewicht.

Vanwege de schuitjes krijgt de ribeye een langzame indirecte garing. Maar nog belangrijker, midden in het schuitje zit merg, dit zit boordevol smaak! Bij het verwarmen smelt het merg en trekt dit via de kruiden langs het vlees, kortom dubbel zo veel smaak! Het wordt niet voor niets “butter of the gods” genoemd.

Vraag bij de plaatselijke slager om een stuk ribeye van ongeveer 15 cm, met daarbij gezaagde mergpijpen (schuitjes) van precies hetzelfde formaat. Zorg ervoor dat je voldoende schuitjes hebt om de ribeye volledig te omringen.

Let op; bestel alles vroegtijdig bij de slager! Niet elke slager heeft standaard schuitjes op voorraad.

Ingrediënten
  • 15 cm Ribeye aan stuk
  • Ca. 8 schuitjes (gezaagd over de lengte)
  • 1 bol knoflook
  • 6 takjes tijm
  • 6 takjes rozemarijn
  • Zout
  • Peper
Benodigd
  • Kamado/BBQ
  • Slagerstouw
  • Gietijzeren pan
Aan de slag

Haal het vlees ruim 5 uur van te voren uit de koeling!

Bereid de BBQ voor op een temperatuur van 110 graden indirect en laat de gietijzeren pan ook alvast warm worden.

  • Haal het vlees uit de verpakking, dep het droog en kruid het met peper en zout.
  • Zet de ribeye staand neer en plaats de schuitjes rondom de ribeye.
  • Bind de schuitjes strak vast met slagerstouw, het moet niet uit elkaar vallen!

Aangezien de schuitjes niet allemaal precies hetzelfde zijn, komen er kleine ruimtes tussen het vlees en de schuitjes. Dit kun je met kruiden opvullen.

  • Zet het vlees staand in de pan en plaats de kernthermometer midden in het vlees op een temperatuur van 45 graden.
  • Draai het geheel af en toe om, ook horizontaal. Dit voorkomt ongelijke garing.
  • Op een gegeven moment begint vanwege de warmte het merg met smelten, dit is vol van smaak dus schep dit geregeld met een lepel over het vlees.
  • Wanneer het vlees de gewenste temperatuur heeft bereikt haal je het van de BBQ en breng je de temperatuur naar 220 graden (direct).
  • Snijd in de tussentijd het touw los en verwijder de schuitjes, mocht er nog iets merg in zitten is dit heerlijk om op een stokboordje te smeren.

Let op; vanwege het gesmolten merg rondom het vlees kunnen er vlammen ontstaan! 

Grill de ribeye af tot een kerntemperatuur van 50 graden en laat het 15 minuten rusten in aluminiumfolie. Trancheer het vlees in dunne plakjes en maak het af met een beetje grof zeezout.

Heb je vragen over dit recept? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Wil je op de hoogte blijven van alle recepten? Hou ons dan in de gaten via social, zoals Instagram en Facebook.